Energiegigant Shell verraste kenners woensdag met de aankondiging van een mega-overname, waarmee Shell een gooi doet naar een dominante positie op de markt voor vloeibaar aardgas. Beleggers staan voorlopig niet te juichen en stuurden het aandeel Shell de afgelopen dagen bijna 3 procent omlaag.

Toen Ben van Beurden begin 2014 aantrad als hoogste baas van Shell had hij één boodschap: ik ga scherper letten op het winstpotentieel van bedrijfsonderdelen. Die moeten zelfstandig als een aantrekkelijk en winstgevend onderneminkje kunnen opereren. Zo niet, dan kijken we of het te ‘fiksen’ valt, anders verkopen we de boel.

In een jaar tijd verkocht Shell al voor zo’n 15 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen. Daarmee positioneerde Van Beurden zich als een zuinige topman, die Shell en passant ook klaarstoomde om de forse daling van olieprijzen in de tweede helft van afgelopen jaar te adresseren.

En toen was daar afgelopen woensdag plotseling de mega-overname van de Britse gasproducent BG Group, waar Shell liefst 64 miljard euro voor over heeft. De grootste overname in de sector in 10 jaar.

Topman Van Beurden liet zich daarmee onverwachts van een heel andere kant zien: als een visionair met groeiambities, vooral op het gebied van aardgas. Zie ook deze analyse over de 3 redenen waarom Shell tuk is op mega-overname gasproducent BG.

Toch lopen beleggers nog niet warm voor de megadeal, blijkt uit de koersreactie van het aandeel Shell. Dat zakte op de beurs in Amsterdam in twee dagen tijd zo'n 3 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal maakte een rondje langs vermogensbeheerders en energie-experts en stuitte op de volgende kritiekpunten.

1)Shell betaalt hoge prijs voor BG: hoe veilig is dividend?

Shell biedt ongeveer 50 procent meer voor BG Group, vergeleken met de beurswaarde van dat bedrijf afgelopen dinsdag. De overnameprijs wordt voor ongeveer tweederde met nieuwe aandelen Shell voldaan en dat betekent ook dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden, wat negatief is voor zittende aandeelhouders.

Sommige vermogensbeheerders klagen dat een premie van 50 procent aan de hoge kant is. Fondsmanagers Michael Hulme van Carmignac Gestion is vooral bezorgd dat Shell's vermogen om aantrekkelijke dividenden uit te keren aan beleggers, onder druk komt te staan.

2)Toezichthouders moeten nog akkoord gaan

Op korte termijn is er ook onzekerheid omdat de deal goedkeuring vergt van een reeks toezichthouders. Met BG Group wordt Shell een zeer sterke speler op de markt voor vloeibaar aardgas, terwijl Shell bijvoorbeeld in Brazilië de belangrijkste internationale speler zou zijn bij het uitbaten van diepzeevelden voor olie.

Olie-adviseurs stellen tegenover de WSJ dat vooral de mededingingsautoriteiten in Brazilië en China nog wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.

3)Kan Van Beurden beloftes waarmaken?

Bij de presentatie van de voorgenomen overname afgelopen woensdag stelde Shell-topman Van Beurden beleggers duidelijke voordelen in het vooruitzicht vanaf 2018. Op dat moment moet de overname sterk gaan bijdragen aan de winst per aandeel.

Shell en BG zien zelf besparingsmogelijkheden van minimaal 2,5 miljard dollar op jaarbasis en Van Beurden wil ook de verdere stroomlijning van Shell aanpakken. Maar met de aankoop van de extra gas- en olievelden van BG gokt Shell ook op stevige groei. Om de overname echt rendabel te laten, zijn heeft Shell bijvoorbeeld olieprijzen nodig die binnen enkele jaren weer richting de 70 tot 90 dollar per vat gaan.

Op de ontwikkeling van mondiale olie- en gasprijzen heeft Shell echter weinig invloed. Of de gedurfde overname van BG Group een meesterzet is, of een enorme miscalculatie, zal dus pas over enkele jaren blijken. "Shell werd gezien als een behoorlijk defensief aandeel in een omgeving van lage olieprijzen", stelt analist Jason Gammel van de firma Jeffries tegenover de WSJ. "Deze deal zet dat op z'n kop."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl